Bratislava (25. marec 2025) – Posledné roky sa hurbanovskému sladu darí na svetovej úrovni, aktuálne ho ocenili aj na Slovensku. Na nedávnom udeľovaní Značky kvality ho vysoko ohodnotili odborníci spolu s ležiakom, ktorý sa z neho vyrába.
Hurbanovský slad a Zlatý Bažant 12 % získali ocenenie Značka kvality I. stupňa od Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (ďalej iba MPRV SR). „Tohtoročné uznanie odborníkov nás výnimočne potešilo. Značku kvality získali v minulosti rôzne tradičné slovenské suroviny, teraz ju dostal aj hurbanovský slad, ktorý je dôležitou ingredienciou pri výrobe slovenských pív – na čele s oceneným ležiakom Zlatý bažant 12 %,“ poznamenala Helena Windisch, riaditeľka korporátnych vzťahov HEINEKEN Slovensko.
Značku kvality udeľuje odborná porota z MPRV SR, ktorá posudzuje, či výrobok pochádza prevažne z domácich surovín (musí mať až 75 %), spĺňa prísne bezpečnostné a kvalitatívne normy a celý výrobný proces prebehol na Slovensku. Potvrdzuje, že výrobca dodržal všetky zákony národnej legislatívy, ale aj legislatívy EÚ, riadil sa deklarovaným technologickým postupom a bol pravidelne kontrolovaný orgánmi Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Cieľom je zviditeľniť slovenské kvalitné výrobky a posilniť tak ich konkurencieschopnosť na domácom trhu.
Slovensko je v súčasnosti jedným z najväčších producentov sladu na svete. V roku 2023 sa ho vyrobilo viac ako pšeničnej múky, čo je historický úspech. Sladovňa v Hurbanove je svojou kapacitou výroby najväčšou sladovňou v strednej Európe.
Z pohľadu objemu produkcie sladu je treťou najväčšou sladovňou v rámci koncernu HEINEKEN celosvetovo. Približne 16 % celkového vyrobeného sladu spracuje hurbanovský pivovar na výrobu pív zo svojho portfólia, zvyšných 84 % ide na export v rámci Heinekenu. Slad z Hurbanova sa využíva v 12-tich pivovaroch v 6-ich krajinách a je súčasťou približne 30 rôznych značiek piva v celkovom objeme zhruba 7 miliónov hektolitrov ročne.
HEINEKEN Slovensko Sladovne venujú osobitnú pozornosť a pomoc miestnym zdrojom aj farmárom, keďže celý proces výroby piva začína zberom sladovníckeho jačmeňa. Kladú dôraz na vysokú kvalitu surovín, keďže sa významnou mierou podieľajú na výslednej chuti piva. Dôkazom sú ocenenia, ako napríklad spomínaná Značka kvality. „Udelenie tohto ocenenia vnímam veľmi pozitívne, pretože potvrdzuje, že kvalita nášho sladu a jeho ‚slovenskosť‘ je uznávaná aj zo strany ministerstva,“ povedal manažér hurbanovskej sladovne Tomáš Ševčík.
V minulosti boli ocenené Značkou kvality 1. stupňa aj ďalšie pivá z portfólia HEINEKEN Slovensko, a to pivo Zlatý Bažant ’73, ktoré má dekrét kvality platný aj v súčasnosti, a citrónový radler Zlatý Bažant 0,0 %, ktorý ho získal v auguste 2024.
HEINEKEN Slovensko už 30 rokov spája tradíciu s inováciami a udržateľnosťou, neustále zdvíha úroveň kvality a prináša spotrebiteľom nezabudnuteľné zážitky. Sme partner v raste, ktorý podporuje komunity, mení odvetvie a prináša nové štandardy do slovenského pivovarníctva. Srdcom každého úspechu sú pritom naši ľudia, ktorých odbornosť, zanietenie a práca tvoria základ nášho dlhodobého poslania.